Revalidatie, herstel fysieke fitheid

De positieve effecten van sport en bewegen zijn enorm, juist voor mensen met een chronische ziekte, maar ook kort voor een operatie of bij kanker.
Daarom komen steeds meer mensen met een chronische ziekte in beweging. De sportarts is de specialist op het gebied van sport- en beweging. Zo geeft de sportarts advies over fysieke belastbaarheid en verantwoorde trainingsprogramma’s. Hierbij is het doel niet alleen een betere fitheid, maar ook een betere belastbaarheid thuis en in je werksituatie. Ook ondersteunt de sportarts je bij de gedragsverandering die nodig is om het meer/aangepast bewegen te kunnen volhouden.

Zo kan de sportarts adviseren hoe je het beste een trainingsprogramma kunt starten in geval van overgewicht, suikerziekte, bij een hart- of longaandoening, bij chronische vermoeidheid of kanker. Ook kan de sportarts jou ook adviseren als je fit een operatie in wil gaan (Fit4Surgery). In samenwerking met fysiotherapie LRJG en DeSportarts is www.operatiefit.nl gestart.

Bij post-COVID herstel fysieke fitheid wordt niet alleen naar inspanning gekeken, maar ook naar herstel. Heb je bijvoorbeeld last van Post Exertionele Malaise (PEM)? Dan is het waarschijnlijk verstandig een tijd niet te sporten en het bewegen te beperken met hartslagpacing.

Herstel fysieke fitheid begint met het bepalen van je conditie door middel van een inspanningstest op een fietsergometer.

Inspanningstest op fietsergometer
Inhoud (duur 90 tot 120min):
- Vragenlijst + bespreking
- Gewicht & vetpercentage
- Intern onderzoek
   (o.a. bloeddruk, hart & longen)
– Longfunctietest (spirometrie)
– Hartfilmpje in rust (rust-ECG)
– Inspanningstest op fietsergometer, inclusief:
- inspannings-ECG, en bloeddruk controle bij inspanning
- VO2-max (= zuurstofopname), maximale hartslag
& indien nodig O2 saturatie
- Trainingsrichtlijnen o.b.v. ventilatoire drempels hartslag (VT1 - VT2)
- In geval van post-COVID kan ook een submaximaaltest worden afgenomen

Na analyse van je gegevens ontvang je een gedetailleerde rapportage per beveiligde e-mail met revalidatieadvies.
Een cliënte vertelt over haar COFIT revalidatie, herstel fysieke fitheid, van COVID-19 bij DeSportarts
 "Tja, daar zit je dan bij een sportarts. Ik , die sporten verschrikkelijk vind en die het eigenlijk nooit veel verder heeft gebracht dan donateur van de sportschool. Hoe ironisch? Maar hoe nodig is dit?!

Op 2 april 2020 kreeg ik COVID.
Na 8 weken was ik ‘negatief’ en vormde ik dus geen besmettingsgevaar meer. De klachten bleven echter, sommigen verergerden zelfs. Grootste probleem een conditie van -10. Met hulp van de fysiotherapeut de afgelopen 6 weken geleerd mijn grenzen te leren (her-)kennen, activiteiten te doseren en vooral niet over te belasten om opleving van de klachten te voorkomen. Nu ‘mag’ ik voor een inspanningstest. Ik zie er best tegenop, vooral bang voor weer zo’n ellendige terugval na de test. Gelukkig kan bij DeSportarts ook een submaximaaltest worden afgenomen.

Consult verliep in alle rust:
* Open en eerlijk gesprek. Er wordt steeds meer duidelijk, maar niemand weet echt hoe het verdere herstel zal verlopen. Een sportarts is natuurlijk wel een van de aangewezen specialisten om dit proces te kunnen begeleiden.
* Erkenning van de vele klachten, want aan jezelf twijfelen ligt echt op de loer.
* Begrip voor het feit dat je het vertrouwen in je lichaam bent kwijt geraakt.
* Meten is weten: dus waar liggen de grenzen nu echt en wat is wel/niet verantwoord bij de verdere revalidatie.
* Tijdens de test worden veel lichaamsfuncties gemonitord.

Resultaat: een gedegen advies, inclusief hartslagpacing waarmee je verder verantwoord aan de slag kunt bij de ergotherapie of fysiotherapie én de zekerheid of er wel/geen hart- en/of longproblemen zijn.
Over 6 weken hebben we een gesprek over hoe het dan gaat en over  3 maanden volgt een tweede test, of als het nodig is een HRV analyse van mijn herstel.

Ik gun al die duizenden mensen die op dit moment nog kampen met de langdurige klachten post-COVID en wanhopig op zoek zijn naar de juiste hulp en begeleiding dit traject, want dit voelt echt goed."


Werkwijze
Voor een inspanningstest bij DeSportarts als start van je revalidatie heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Na het maken van een afspraak ontvang je een e-mail met de bevestiging van je afspraak en een vragenlijst. Stuur de ingevulde vragenlijst terug per e-mail. Tijdens de afspraak wordt de vragenlijst door Kasper Janssen met je besproken en volgt een lichamelijk onderzoek. Daarna volgt de fietstest, deze duurt ongeveer 20 minuten. Vervolgens worden de conclusies en adviezen voor je revalidatie / training / gezondheid met je besproken. Meestal word je daarna met een duidelijk advies verwezen naar een ergotherapeut, je eigen fysiotherapeut of een gespecialiseerde fysiotherapeut voor het herstel/trainingsprogramma . De hele afspraak duurt 90 tot 120 minuten.

Indien je deelneemt aan een revalidatie traject 'herstel fysieke fitheid' (bv. COFIT / prehabilitatie) vindt er na 6 weken een tweede gesprek plaats om je voortgang te bespreken en je aanvullend advies te geven voor herstel/conditie opbouw. Na 3 maanden vindt zo nodig een tweede inspanningstest plaats om je conditieverbetering (zuurstofopname) vast te leggen. Wanneer je herstel tegenvalt wordt er in plaats van een tweede inspanningstest een Life HRV analyse afgenomen om te bepalen welke factoren je herstel belemmeren. Je ontvangt een rapportage per beveiligde Zorgmail.

Betaling
Een inspanningstest, traject herstel fysieke fitheid of Life HRV analyse bij DeSportarts op verwijzing van je huisarts valt onder de basisverzekering. Wil je weten of je zorgverzekeraar de kosten gedeeltelijk of geheel vergoedt? Lees dan verder onder het kopje vergoeding.